nuffnang gadget

Nuffnang Addsense

anybody interested, just click on it to Follow by Email

Monday, June 1, 2009

borak: KEMELUT POLITIK DI PERAKmeh kita bincangkan sama-sama...
ana amat harapkan komen n pendapat dari sahabat dan pembaca..
kalu difikir..dah tak tahu pe nak jadi dengan negeri tempat kelahiranku..
negeri kesayanganku..PERAK DARUL RIDZUAN..
dari raja hingga rakyat..suma dah jadi isu..
yg asalnya cuma..PAKATAN RAKYAT BERJAYA RAMPAS KEPIMPINAN DI PERAK..
sedangkan BN tak dapat terima..hinggakan wakil rakyat dibeli..speaker dilantik suka hati..akhirnya? BN menang di mahkamah Rayuan...bla Dato' Seri Ir. Nizar nak naikkan perbicaraan ke mahkamah Persekutuan..mahkamah Rayuan pulak tak nak keluarkan surat hitam putih(bukti untuk di bawa ke mahkamah Persekutuan)...
jom kita borak saja2 hal ni..

3 comments:

permaisuri hati said...

terima kasih sudi komen

wanfuad said...

Dicintai untuk Mencintai


Wanita solehah tidak boleh sembarangan mencintai lelaki.
Lelaki yang paling wajar dicintai oleh wanita solehah ialah Nabi Muhammad SAW. Ini kerana Nabi Muhammad SAW adlah pembela nasib kaum wanita. Baginda telah mengangkat martabat kaum wanita daripada diperlakukan dengan kehinaan pada zaman jahiliyah, khususnya oleh kaum lelaki.

Setelah kedatangan Rasulullah SAW, wanita mendapat hak yang sewajarnya dengan berperanan melaksanakan tanggungjawab mereka dalam kehidupan.Ini antara rahmat yang diperolehi wanita mukmin.
Firman Allah SWT : " Dan Kami tidak mengutuskan kamu ( wahai Muhammad) melainkan
sebagai pembawa rahmat untuk sekalian alam."(Al-Anbiya':107)

Tidak terhenti setakat itu,Nabi SAW bersabda :" Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan budi pekerti yang mulia." (Riwayat Ahmad,Hakim dan Baihaqi)

Ini bermakna kedatangan Rasulullah SAW, wanita mukmin mendapat pimpinan bagaimana menjadi wanita solehah, isteri yang taat dan ibu pendidik yang penyayang.

Ajaran yang dibawa oleh Nabi SAW juga berjaya menyempurnakan budi pekerti kaum lelaki. Ini membawa keuntungan kepada kaum wanita kerana mereka mendapat kebebasan dalam kawalan dan perlindungan keselamatan kaum lelaki. Iaitu dengan mengikut ajaran Nabi SAW menjadikan bapa atau suami mereka berbuat baik dan bertangunggjawab keatas keluarganya. Manakala anak-anak tidak lupa untuk berbakti kepada ibu mereka.

Rasulullah SAW juga memberi jaminan kemuliaan kepada kaum wanita, samada yang berkahwin dan selepas menjadi ibu yang mempunyai anak atau kematian anak. Antaranya;

* Wanita solehah itu lebih baik daripada bidadari syurga *-Daripada Umm Salamh, isteri Nabi SAW, katanya( didalam sebuah hadis yang panjang):
"Aku berkata: "Wahai Rasulullah! Adakah wanita didunia ini lebih baik atau bidadari?" Baginda menjawab:" Wanita didunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin."Aku berkata:"Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?Baginda menjawab."Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning,,,(hingga akhir hadis)"(Riwayat al-Tabrani)
*Bakti kepada ibu lebih utama daripada jihad*
Abdullah ibnu Mas'ud berkata: "Aku bertanya kepada Rasulullah SAW tentang pekerjaan yang paling dicintai Allah. Lalu Baginda menjawab," Solat pada waktunya."Aku bertanya lagi."Kemudian apa?"Baginda menjawab, "Berbakti kepada orang tua." Aku bertanya lagi,"Kemudian apa?" Baginda menjawab "Jihad pada jalan Allah."(Riwayat Bukhari dan Muslim) Urutan pada hadis ini menunjukkan bahawa berbakti kepada orang tua itu lebih utama daripada jihad fi sabilillah.
Muawiyah Ibn Jahimah pernah datang kepada Rasulullah SAW dan berkata: "Ya Rasulullah SAW d, aku ingin pergi berjihad! Aku telah datang padamu untuk mendapatkan nasihatmu." Rasulullah bertanya kepadanya: "Adakah ibumu masih hidup?" "Ya!" jawabnya. Rasulullah kemudian berkata."Jagalah dia kerana syurga itu dibawah tapak kakinya" (Riwayat an-Nasai')

Oleh itu, atas beberapa contoh pembelaan dan kemuliaan kaum wanita yang dibawa dengan kedatangan Rasulullah SAW maka sudah sewajarnya wanita mukmin menghargainya. Penghargaan dibuat dengan merasakan semua itu adalah bukti diri kita dicintai oleh Nabi SAW. Jadi, mudahlah selepas itu untuk MENCINTAI baginda SAW, kerana memahami falsafah cinta: "Dicintai untuk mencintai."

haziQah said...

salam ziarah juga..wah bgus2 berani buat blog psl ni
keep it up! ;)

terima kasih..datang lagi


inna solati..wa nusuki..


coretan rinduku

Labels

SMILE

Life's Too Short
Grab a Funny Picture from pYzam.com

Search This Blog