nuffnang gadget

Nuffnang Addsense

anybody interested, just click on it to Follow by Email

Monday, June 15, 2009

CIKGU..inilah anak muridmu




Selamat kembali ke sekolah anak-anak muridku sayang n all malaysian student’s…What a long time I cannot type my idea here..hehe..maaf banyak-banyak sebab duk isu yg sama..kali ni ana da masa skit..letih betul n liat betul rasanya nak habiskan cek kertas budak..memang perlukan masa yg lama..agak-agak macam manala orang yg blh ambik upah jadi pemeriksa kertas..bkan senang,nak kena ambik masa yg sesuai..mood okay..kalu tak..habislah budak..mana taknya..??? asal salah skit dari skema salah..xda markah la jawabnya..jadi kalu sapa2 yg teringin nak jdi guru tu..kena la banyak2 bersabar…n yg penting..pe yg kta sampaikan difahami..n diingati dengan mudah.bak kata orang..nak mengajar ni kna banyak2 belajar dlu..yelah..n ilmu yg paling penting perlu dipelajari..

1-tahap kesabaran yg tinggi..
2-macammana anak murid aku nak cepat cath-up pe yg diajar n lambat lupa..

Macam masa lepas SPM dlu..ana bka tusyen u anak-anak kg sek ren..hari ke-3 dah mula tunjuk belang nakal mereka..kejap2 nak kuar minta beli aiskrim..erm,tak pe lgi..ana bagi..tp mana ktegasan kta?nak marah anak orang..tambah2 saudara mara sdn pun ada..lagipun, nanti pe orang kta..baru level SPM nak marah2 orang..jd?resolusinya..hari ke-4..no out when enter..u understand?its mean..tak leh dah nak kuar2,nak tau caranya? Ana wat sdn ais krim n keropok2..kalu diorang nak beli..beli ngan ana..hehe.padahal stp kali habis kelas.saya akan jamu diorang tp bla dah tabiatnya membeli..gitula..akhirnya..latihan diorang sapkan n bla da yg sa ngusik..sy duk je sebelah dia..

Tp bla ngajar kat PASTI lain plak gayanya…deme ni takreti nak membeli..tp duit2 yg dibawa..akan masuk dalam tabung mereka sdn n bla dah akhir tahun..jum. tabung paling banyak akan dapat hadiah..nak ngajar kanak2 memang feveret ana..n dari dlu lagi budak2 mudah terlekat ngn ana..(perasan je)..mgkin ana suka layan celoteh diorang..tp memang best pun tau..stp kali masa rehat ana kna prepare makanan, mcm masak mihun,nasi goreng..air n roti pun da gak..time saat yg paling tak lupa bla letih2 blajar ABC n IQRA’..ana akan selitkan nyanyian untuk diorang hafal..just a kid song..malam sebelum tu ana na hafal dlu lagu2 tu,song by myslf..kna fkir2 gaya2 yg sesuai jga u mrea mudah ingat…bnyak bkti mmbuktikan minda kta mudah terangsang with song..ingatan akan lebih cekap..tp sebagai ibu bapa@guru kita kna pilih lagi yg berfaedah…like..anak nabi kita ada 7 orang, 25 malaikat, little indian, 1 labah-labah baru panjat perigi…juz 4 two days they can remember it fluently..what a wonderful memory

Now , not for kindergarten, not 4 primary school but I’m teaching at secondary school…what a special memory I got here..they’re in form 1,3 n 4..so much knowledge n memory that I get from the 1st time I was thre..i’ll not share it now..maybe after I finish it..thanks so uch 4 read..ana tak bermaksug nak suka2 tulis story mory nie..Cuma ana nak buka minda pembaca, betapa sukar nak mendidik..pernahkah kita hargai pengorbanan guru2 kta dlu..u mendidik..bukan guru di sekolah penyandang utama tp ibu bapa di rumah adalah tunggaknya..
Anak2 murid ana yg merokok..ada dari darjah 6 lagi berpunca dari ayah n abangnya yg merokok..mereka sanggup pekena 1,2 batang rokok di lorong2 sebelum ke sekolah..ada juga yg nakal di sekolah kerana sering di sepak n terajang di rumah..banyak lagi pengalaman anak-anak muridku yg sudi mereka kogsi..

Sebagai guru…rotan dan denda bukan penyelesaian..sebagai ibu bapa tengling,herdik,hina..di compare pulak dengan anak orang yg lebih baik..boleh merosakkan..terpkan nilai agama dan kasih sayang itulah penyelamat remaja.mereka perlukan perhatian..cubalah selami..terapkan Al-Quran di hati…

HERE, I WOULD LIKE TO SEND SPECIAL THANKS DEDICATED TO ALL MY TEACHER’S AND LECTURER AT MY EX-SCHOOL N COLLEGE:
1.PASTI BUKIT CHANDAN,K.KANGSAR
2.SEK.REN.ISLAM AL-FURQAN
3.SEK.KEB.BT 9 CHERAS n SEK.AGAMA BT.9
4.SEK.REN ISLAM AL-AMIN,BANGI
5. SEK.REN ISLAM AL-HIDAYAH, SKUDAI,JOHOR
6.MAAHAD MUHAMMADI (P)KOTA BHARU
7.UNIVERSITI DARUL IMAN MALAYSIA

No comments:

terima kasih..datang lagi


inna solati..wa nusuki..


coretan rinduku

Labels

SMILE

Life's Too Short
Grab a Funny Picture from pYzam.com

Search This Blog

Loading...