nuffnang gadget

Nuffnang Addsense

anybody interested, just click on it to Follow by Email

Saturday, August 29, 2009

cinta itu rahmat orang bertaqwa


bulan puasa pun, bercouple tak leh tinggal kan?
Sajak ni ana reka buat sahabat2..andai boleh menjadi panduan..InsyaAllah..


CINTA ITU RAHMAT BILA BERTAKWA

Manusia itu lemah dan jahil,
Hanya ilmu dan iman pembimbing,
Namun kadang-kadang kita alpa…
khayal dengan indah dunia,
Sirna dek bahagia sementara…
Hakikatnya, kita tidak sedar…
hidup ini hanya sementara…
kebahagiaan ini sekelumit cuma,
andai diikutkan kehendak hati,
ingin bersama tiada perantara tapi bila bersandar Iman,
Allah sahaja yang berhak menghubung dua jiwa,
Kita mungkin dah ditemukan, mungkin dipisahkan..
Tapi, kenapa harapanku masih utuh menantimu? Aku tiada jawapan..
Lagi difikir, lagi resah, lagi diharap, lagi gelisah, apakah kau milikku@aku milikmu?
Akhirnya aku berbalik padaNYA..ku sujud sayu,
Air mataku mengalir deras...YA ALLAH…aku alpa rupanya,
hanya DIKAU cintaku…
Yang memahami gelisah dan rindu hati ini,
Sentiasa setia disisi mengubat rindu di hati,
Memenuhi dengan kasih sayang di lubuk hati,
Dan untukmu insan dan makhluk..
Kini hanya satu kalimah tidak pernah ku lupa buatmu
Moga dikau bahagia di atas landasan tarbiahNYA jua..
andai aku bukan teman mu didunia..
Biarlah aku salah seorang bidadarimu di Syurga...

Teringin juga ana ingin berkongsi sedikit ilmu yg ana ambil dari buku Ustaz Hasrizal
“ bercinta sampai ke syurga”

"...wahai insan yang mabuk cinta, siasatlah benang yang menyulam kasihmu. Apakah ia sebuah taqwa atau cinta buta yang terpijak di bumi nyata? Sesungguhnya cinta yang tidak bersendikan taqwa adalah cinta yang berakhir dengan permusuhan. Jika tidak di neraka dunia, pastinya mereka abadi di alam sana..”

(lihatlah ayat dalam Surah Al-Dzukhruf :68-70)

Tuesday, August 18, 2009

الأّن انا فى العطلة

13 ogos 2009

Salam rindu n kasih sayang dari ana…

Rindu rasanya nak mencoret…ana arghabu wa asyuqu li taktub huna…(btul tak?)

By the way..i only take 14 credit hour 4 this sem..but, I had occupied my day with lots of activity n part-time job..till I back to hostel weakingly..masa berlalu pantas..rasanya baru smlm je (26-6-09) ana register as USIM student after graduated from UDM.


Thanks to Allah The Almighty who give me nikmat Iman n Islam..n 4 da nikmat of succeed in exam..n had been accepted to continue study in Bachelor of counselling..i really faithful for HIM who gives me everything I got know..but the best I really thanks 4 having my beloved parents who always support me n give me strenghth n spirit. Pejam celik..sekejap je masa berlalu..makin hari berlalu makin cepat n pendek masa kita untk beribadah..makin cetek masa..makin banyak amalan kebajikan yg kita kna kejar..makin banyak ilmu yg kta kna cari utk diamalkan..makin banyak ibadah yg nak di laksanakan..aduhai insan..pakar kaji alam dari barat pun dah buat kiraan…our whole world will exlode in year 2012..mmg tak leh nak caya tp blh sedarkan kita..kalu fikir2..masa tu ana pun tak kawin lagi kot..tak de anak nak dijadikan penambah amalan n peng “cover” kekurangan…itu pun kalu anak yg soleh..ingat tak pada keterngan nie? : apabila mati anak adam, maka tiada apa padanya kecuali tiga perkara : anak yg soleh yg sntiasa mendoakan ibu babanya, ilmu yg bermafaat pd diri n org lain n harta yg disedekahkan di jalanNYA..betul tak?

Ana sdn pun tak percaya..dah 20 puluh lbih dah umur ni..rasanya baru belasan tahun..n da gak teringat kt zaman kanak2 dulu..kejar2..panjat pokok..masak2..doktor2..wat umah2..ibaratnya suma nak jadi…doktor boleh..engineer boleh..hebat kan?tapi bila dah besar..suma da haluan, impian n keinginan sdn..sampaikan mak ayah pun diabai…ish2…risaunya dunia akhir zaman ni…rasanya sampai disini dlu sebelum ana balik bercuti…esok 13-08-09 ana akan bertolak ke kelantan..cuti mid sem..doakan ana selamat sampai..n sebelum tu..ana doakan sahabat2 ana n keluarga,student n teacher…walau dimana kalian..agar terpelihara n jauh dari bala influenza A H1N1 n pe2 pn..sama2la kita doakan..ana pun dah ngantuk ni..baru balik kerja..shift sampai kul 7 td..mg kita sntiasa seiring di landasan tarbiahNYA n mendapat kasih sayangNYA selalu..



14 ogos 2009

alhamdulillah...ana dah selamat sampai tepat jam 5.15 pagi..alhamdulillah berkat doa umi,abi n sahabat2..ana selamt sampai ke KOTA BHARU. rindu pulak kay tasik depan asrama nilai IMpian tu..

terima kasih..datang lagi


inna solati..wa nusuki..


coretan rinduku

Labels

SMILE

Life's Too Short
Grab a Funny Picture from pYzam.com

Search This Blog